Kom erbij op anderhalve meter!

Als geestelijk verzorger in Hendrik Ido Ambacht werk ik voor het Centrum voor Levensvragen Drechtsteden. Juist in Coronatijd kom ik ouderen tegen, waarbij de eenzaamheid toegenomen is. Kinderen komen niet of nauwelijks nog langs. “Ik zit opgehokt”, zei een oudere. “Het is nog erger dan de tweede wereld oorlog, want toen mocht je nog andere mensen ontmoeten, voordat het donker werd. Nu wordt mijn kringetje nog kleiner. Eens in de week dronk ik samen met mijn bovenbuurvrouw een kopje koffie. Ik ken haar al van de schooltijd van mijn kinderen. Soms heb ik een dag, waar ik niemand heb gesproken. De TV is mijn beste vriend.” Juist daarom is het fijn, dat ik als geestelijk verzorger toch langs kom in Corona tijd. De deur staat al open voor mij als ik aan bel. Mevrouw heeft COPD en weinig energie. Ik blijf op 1,5 meter afstand, maar luister en vraag door over haar leven, over haar kinderen, over de zorgen, haar moeite en pijn na het verlies van haar man. Ze heeft geen kleinkinderen. Wat heeft mijn leven nog voor zin? Na een paar bezoeken, waarin ze elke keer weer op de uitkijk staat, geeft ze aan dat ze graag een maatje op den duur zou willen krijgen. Een maatje, waar ze gewoon even mee naar de winkels kon of naar een kort bezoek aan een museum en daarna samen een bakje koffie drinken. Niet lang, want dat houdt zij niet vol. Via de organisatie HIP (Hulp In Perspectief in Hendrik Ido Ambacht) lukt het een maatje te vinden.


Eenzaamheid speelt niet alleen bij ouderen, maar ook bij andere generaties. Op eenzaamheid rust een taboe. Vrijwel niemand die zich eenzaam voelt, komt daar openlijk voor uit. Van 1 oktober tot 8 oktober is er de landelijke week tegen de eenzaamheid (Ministerie VWS). Samen met de thuiszorgteams organiseren we in Hendrik Ido Ambacht een high tea en nodigen we juist deze mensen uit om te komen naar de ontmoetingscentra van De Blije Borgh op 7 en 8 oktober. Ik hoop deze mevrouw te stimuleren naar een high tea. Samen met haar maatje: Kom erbij op anderhalve meter! Kijk op de site: www.eentegeneenzaamheid.nl

Anja Bruijkers is als geestelijk verzorger betrokken bij het Centrum Levensvragen. Sinds 2012 is zij werkzaam voor zorgorganisatie De Blije Borgh in Hendrik Ido Ambacht. Anja is HBO theoloog en ook agoog. Ze heeft jaren trainingen verzorgd rondom communicatie en pastoraat aan diverse groepen. De laatste jaren geef Anja aan alle medewerkers van de Blije Borgh de training ‘’Menslievende Zorg”.

Deel dit bericht
Scroll to Top