Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag laten we zien dat heel Nederland mantelzorgers waardeert.
In deze coronatijd krijgen mantelzorgers veel voor hun kiezen. Als ouderen of gehandicapten, die wonen in een zorginstelling en vanwege corona niet bezocht kunnen worden door mantelzorgers, is dat heftig. Want juist zij zijn het belangrijkste in het leven van deze mensen. De mantelzorger heeft er niet voor gekozen om de zorg te hebben voor zijn/haar partner, kind, zus of broer. Het wordt op je levenspad gezet!
“Ik weet niet anders, dan dat ik voor mijn broer moet zorgen. Hij heeft het syndroom van Down en ik voel mij verantwoordelijk voor hem. Nu mijn ouders niet meer leven, zorg ik voor hem en ben ik degene die zijn belangen behartigt. Deze verantwoordelijkheid is van jongs af aan bij mij geworteld. Ik houd van hem, maar dat betekent wel dat het van invloed is op welke beslissingen ik neem in mijn leven. Ik kan en wil hem niet in de steek laten”, vertelde een jonge mantelzorger eens aan mij. Als geestelijk verzorger kom ik veel mensen tegen die dag en nacht voor hun geliefde klaarstaan, om hen zo lang mogelijk een plekje thuis te bieden. Want thuis wil iedereen het liefst zijn, dat voelt als de meest vertrouwde plek. Daar weten naasten wat iemand lekker vindt om te eten en hoe iemand het best begeleid kan worden onder de douche en naar bed. Naasten zijn vaak geneigd zich helemaal in dienst te stellen van de zorg en het welbevinden van hun dierbare. Goed zorgen voor zichzelf kan daarbij op de tweede plaats komen. Terwijl dát juist zo belangrijk is, zodat mantelzorgers hun naasten de best mogelijke ondersteuning en begeleiding kunnen blijven bieden.
Wat is het dan fijn als mantelzorgers ontlast worden door maatjes (vrijwilligers), die even langskomen om met iemand een wandeling te maken of een spelletje te doen, zodat de mantelzorger even kan ontspannen.
Mantelzorger ben je namelijk 24/7 per dag! Je kunt nooit zomaar een dagje weg of op vakantie gaan. Van te voren moet er eerst van alles geregeld worden, moeten er voldoende boodschappen in huis zijn, alarmering moet geregeld en andere hulpverleners ingeschakeld.
Ik pleit er als geestelijk verzorger voor dat zorgmedewerkers, mensen vanuit kerken en vrijwilligers oog blijven houden voor mantelzorgers. Vraag eens aan een mantelzorger: “Hoe ziet een gemiddelde dag er voor u uit? Hoe voelt u zich daarbij? Hoe slaapt u en komt u aan voldoende nachtrust? Waar haalt u uw energie vandaan om het allemaal maar vol te blijven houden? Wat zijn voor u de ontspanningsmogelijkheden? Waar haalt u de kracht (inspiratie) steeds maar weer vandaan?”.
Met elkaar moeten we blijven kijken naar mogelijkheden, met als doel mantelzorgers voldoende steun te geven zodat zij het vol blijven houden.
Op 10 november worden alle mantelzorgers symbolisch in het zonnetje gezet.
Vergeet u ze niet? Zij verdienen het!

Anja Bruijkers is als geestelijk verzorger betrokken bij het Centrum Levensvragen. Sinds 2012 is zij werkzaam voor zorgorganisatie De Blije Borgh in Hendrik Ido Ambacht. Anja is HBO theoloog en ook agoog. Ze heeft jaren trainingen verzorgd rondom communicatie en pastoraat aan diverse groepen. De laatste jaren geef Anja aan alle medewerkers van de Blije Borgh de training ‘’Menslievende Zorg”.