Wat zijn levensvragen?
Soms loopt het leven van mensen vast. Er gebeurt iets dat iemand diep raakt. Men komt in een andere levensfase of krijgt te maken met ziekte, (naderend) overlijden, conflicten, verliezen, rouw. Soms ook is er geen sprake van zo’n duidelijke oorzaak, maar weet iemand toch niet meer goed hoe het verder moet.
Als men geluk heeft zijn er mensen met wie iemand hierover kan praten. Maar vaak zijn die er niet of bespreekt iemand dit liever met een onbekende. Een gesprek met zo’n profession lost niet alle problemen op, maar kan wel helpen weer een weg te vinden waarop iemand verder kan.
“Waarom overkomt mij dit?”
“Wat moet ik doen?”
“Hoe moet ik me voorbereiden op de dood?”
“Wat heeft mijn leven (nog) voor zin?”
“Ik ben bang, wat nu?”
“Waar is God?”
“Hoe houd ik het vol?”
“Is dit alles?”
“Waar vind ik de kracht om door te gaan?”
“Wat doe ik met de tijd die me resteert?”
“Is mijn leven goed geweest?”
“Waar gaat het ten diepste om?”
“Hoe kan ik mijn fouten goedmaken?”
“Heeft God (Allah) mij in de steek gelaten?”
“Wie of wat is er echt belangrijk voor mij?”
Levensvragen
Een ingrijpende gebeurtenis, zoals een ziekte of een groot verlies, kan veel teweegbrengen bij mensen. Vragen die tot dan toe niet zo bewust speelden kunnen opeens veel belangrijker worden. Vaak zijn dit vragen die te maken hebben met zingeving, persoonlijke waarden en levensovertuiging. Ook wanneer het levenseinde dichterbij komt, maken mensen vaak de balans op van het leven. Op zo’n moment kunnen deze vragen nog dringender worden.
Levensvragen hebben raakvlakken met spiritualiteit, levensbeschouwing, inspiratie en waarden. Het kunnen grote vragen zijn over de zin en bedoeling van het leven. Maar het kunnen ook de kleine vragen zijn die zich in het alledaagse afspelen. Van ‘Wat maakt het leven de moeite waard?’ tot ‘Wat maakt deze dag de moeite waard?’.
Levensvragen worden ook wel bestaansvragen, zinvragen of ‘trage vragen’ genoemd.
Ik weet het even niet meer..
Als u in een situatie komt waarin u het even niet meer weet, kan een gesprek met een geestelijk verzorger zinvol zijn. Een geestelijk verzorger oordeelt niet, maar helpt u de balans op te maken: Wat is nu echt belangrijk voor mij? Wat wil ik nog met mijn leven? En wie of wat kan mij helpen om dat te realiseren?
De geestelijk verzorger kan u helpen weer grip te krijgen op de situatie. Niet door de situatie op te lossen – vaak valt er niets op te lossen – maar door deze te begrijpen en te zoeken naar manieren om er mee om te gaan. Door bronnen aan te boren die u weer kracht geven of door uit te vinden wat echt belangrijk voor u is, zodat u zich minder stuurloos voelt. Een geestelijk verzorger helpt u weer op weg.
En nu?
Begeleiding door een geestelijk verzorger wordt vergoed door het ministerie van VWS, er zijn voor u geen kosten aan verbonden. Twijfelt u of begeleiding door een geestelijk verzorger in uw situatie zinvol is? U kunt vrijblijvend contact opnemen met onze coördinator voor overleg. Vul het contactformulier in of bel ons op (078) 203 23 45
Meldt u aan voor de nieuwsbrief

Ons werkgebied
- Ridderkerk
- Alblasserdam
- Molenlanden
- Vijfheerenlanden
- Zwijndrecht
- Hendrik-Ido-Ambacht
- Papendrecht
- Sliedrecht
- Hardinxveld-Giessendam
- Gorinchem
- Dordrecht